Sertai survey untuk faedah bersama.

Survey atau bancian ini terbuka kepada semua warga SK Merbau Miri, baik guru, staf sokongan, pelajar dan para ibubapa. Ini penting bagi membantu pihak sekolah memberikan khidmat yang terbaik dan selesa kepada para pelajar terutamanya. Jadi sertailah bancian atau blog poll yang diadakan. Semoga ianya bermanfaat untuk semua warga SK Merbau Miri.

Adakah anda tahu peranan Guru Bimbingan dan Kaunseling ?

Ahad, 11 April 2010

Khasiat kismis

Untuk menggunakan potensi sepenuhnya yang ada pada diri kita , saya ada ikhtiar. Namun jalan yang saya tunjukkan ini hanya akan mencapai matlamatnya jika seseorang itu, baik pelajar sekolah rendah, menengah atau universiti mengamalkannya. Kalau setakat baca shaja, faedahnya hanya dari segi ilmu, tetapi jika dipraktikkan akan dijelmakan pada keputusan peperiksaan yang akan diperolehi.

Apakah usaha-usaha tersebut?

Ianya merangkumi PENUMPUAN DALAM KELAS +BERTANYA + ULANGKAJI + DISIPLIN ( URUS MASA + dan PEMAKANAN.

Pemakanan adalah penting, kerana kita akan menjadi apa yang kita makan. Maksudnya jika kita makan makanan yang baik, maka baiklah juga fizikal dan akhlak kita. Jadi, apakah contoh makanan baik yang boleh membantu kita di dalam menggunakan potensi tertinggi kita sebagai pelajar ?Saya kongsi beberapa artikel yang dipetik dari blog dan laman web yang saya kunjungi. Check it out.


Khasiat Kurma, Kismis dan Madu


Sabda Rasulullah s.a.w:

“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”

Mengamalkan makan kurma ketika mengandung adalah amat baik sekali kerana ini akan memudahkan ketika melahirkan nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa a.s.?

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w.

Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Apa yang harus puan buat, makanan manis-manis yang lain puan jauhkanlah.

Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat”.

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.

Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.

Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan”.

Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.

2) KISMIS

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan ditimpa penyakit kecuali kematian”.

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.

Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.

Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa”.

Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa”.

3) MADU

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat mempraktikkan nasihat Al-Qur’an, maka Allah s.w.t. akan menyembuhkannya dari 77 penyakit”.

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu”.

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat konsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada”.

Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Allah s.w.t. telah meletakkan berkat di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa sakit, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi”.

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: “Madu adalah ubat segala penyakit, tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati”.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Rasul s.a.w. sangat menyenangi madu”.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran”.


alamat blog : http://www.izoblog.com/for-your-info/lagi-khasiat-kurma-kismis-dan-madu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan